medical3

BEZLEPKOVÁ

DIÉTA

 

BEZLEPKOVÁ DIÉTA

 

Zatiaľ jedinou možnou liečbou celiakie je celoživotná, prísna bezlepková diéta . Podstata spočíva vo vynechaní všetkých potravín a jedál obsahujúcich lepok.

 

Obilniny obsahujúce lepok

1.              ZAKÁZANÉ

  •           pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos, špalda, kamut, triticale

  •           všetky výrobky z nich vyrobené

 

2.              NEBEZPEČNÉ POTRAVINY

   - potraviny, ktoré by mohli obsahovať lepok ako prísadu, alebo prídavnú látku

   - hotové jedlá, údeniny, sójové omáčky, zmrzlina.. a množstvo iných

 

Potraviny neobsahujúce lepok  

                 POVOLENÉ

  • Prirodzene bezlepkové suroviny / potraviny

    • kukurica, ryža, zemiaky, pohanka, strukoviny, proso, amarant, quinoa

    • tef (milička habešska), tapioka, gaštany

    • v surovom stave : mlieko, mäso, ryby, vajcia, ovocie, zelenina...

  • Špeciálne bezlepkové výrobky

    • výrobky sú označené heslom „bezgluténové“, resp. symbolom „prečiarknutého klasu“ , čo je zárukou, že výrobok lepok neobsahuje a zodpovedá platnému zákonnému nariadeniu

 

Okrem vhodného výberu bezlepkových surovín a potravín je potreba zabraňovať tzv. sekundárnej  kontaminácii týchto výrobkov, alebo bezlepkových jedál tými, čo lepok obsahujú.

Lepok sa naozaj nachádza takmer všade. Častokrát aj tam, kde by sme to nikdy nečakali, ako napr. poštové známky, rúže, krémy, niektoré lieky, dokonca určité stopové množstvá môže byť aj v niektorých zubných pastách, preto je neustále potrebné čítať zoznam prísad na obale a diétu podrobne konzultovať s lekárom, alebo kvalifikovaným odborníkom! (dietologické poradenstvo)

 

Pravidlá bezlepkovej diéty v kocke

  • eliminovať z jedálničku všetky potraviny obsahujúce lepok – pšenica, jačmeň, raž, kontaminovaný ovos a všetky výrobky z nich- múku, krúpy, vločky, bežné pečivo, chlieb, a ďalšie potraviny, ktoré by mohli aj v stopových množstvách obsahovať lepok

  • nahradiť ich prirodzene bezlepkovými potravinami - ryža, kukurica, zemiaky, zemiakový a kukuričný škrob, sója, amarant, zelenina, ovocie, mäso, mlieko a mliečne výrobky, ktoré neobsahujú lepok, špeciálne bezlepkové výrobky označené prečiarknutým klasom s povoleným max. stopovým množstvom lepku (20ppm)

  • eliminovať možnosti sekundárnej kontaminácie lepkom

  • strava by zo začiatku, v akútnej fáze ochorenia, mala mať šetriaci a protihnačkový charakter,

  •  rámci doplnkovej liečby celiakie sa doporučujú probiotiká a v prípade potreby aj suplementácia kys. listovej, B12 vit., železa, vápniku

  • neskôr, po ukľudnení organizmu môže pacient pripravovať bezlepkovú diétu s normálnou technologickou úpravou a podľa tolerancie pridávať do jedálničku mlieko, resp. laktózu.

 

Preskripcia bezlepkových potravín

Každý riadne diagnostikovaný celiatik na Slovensku, ako v jednej z mála krajín, ma k dispozícii široký sortiment výrobkov, ktoré sa nachádzajú v zozname na lekársky predpis. Na Slovensku majú aktuálne pacienti s celiakiou k dispozícii na lekársky predpis široký sortiment výrobkov, ktoré čiastočne hradí zdravotná poisťovňa. Počet výrobkov na predpis sa každý rok zvyšuje, čo pre celiatika predstavuje z hľadiska finančnej náročnosti tejto liečby obrovskú pomoc. Celiakiu môže diagnostikovať vždy len gastroenterológ. Bez pozitívnej biopsie (podľa Metodického listu pre diagnostiku celiakie na Slovensku), sa pacientovi s celiakiou nemôžu predpísať výrobky. Pri predpisovaní sú veľmi dôležité limitové množstvá závislé na veku pacienta. (zoznam kategorizovaných dietetických potravín) Potom si môže pacient , pri predložení receptu, predpísané potraviny priamo zakúpiť alebo objednať v lekárni.

 

Autor: Ing. Jarmila Kabátová, nutričný terapeut

všetky práva vyhradené, bez súhlasu autora nie je dovolené obsah, ako aj jeho časti, kopírovať a publikovať!