HORČÍK
HORČÍK
Potraviny bohaté na horčík (magnézium)
-
pšeničné klíčky a otruby, zelená listová zelenina, sušené pivovarské kvasnice, mak, kakao (horká čokoláda – min. 70%), fazuľa, hrach, šošovica, sója, pistácie, mandle, para orechy, arašídy, proso, mliečne výrobky (syry, kefír), šípky, ryby (losos, kapor, makrela, sleď, treska), krevety, celozrnná pšeničná múka, celozrnná ryža, krúpy, lieskové orechy, vlašské orechy, tekvicové semienka, čierna fazuľa , ovsené vločky, kukurica, špenát, pažítka, petržlen, kapusta, avokádo, čučoriedky, maliny, figy, banány, datle, slivky
ODD horčíka – 400 mg / deň
Príklady:
-
Špenát, 1 šálka: 157 mg
-
Tmavá čokoláda, 1 štvorec: 95 mg
-
Tekvicové semienka, 1/8 šálky: 92 mg
-
Čierne fazuľa, 1/2 šálky: 60 mg
-
Avokádo, 1 stredne veľké : 58 mg
-
Losos, 1 filé : 53 mg
-
Kefír, 1 šálka: 50 mg
-
Figy, 1/2 šálky: 50 mg
-
Banán, 1 stredne veľký: 32 mg
Kedy treba myslieť na prípadný nedostatok horčíka:
-
únava, slabosť, vyčerpanosť (chronický únavový syndróm)
-
svalové kŕče končatín (hl. v noci)
-
tvárové tiky (napr. tiky viečka ), očné zášklby alebo mimovoľné pohyby očí
-
bolesť v záhlaví, strnulosť šije
-
mravčenie v končatinách
-
znížená funkcia štítnej žľazy
-
poruchy spánku (nespavosť)
-
úzkosť a depresia
-
fyzický a emocionálny stres (chirurgické zákroky, popáleniny..) , nervozita- znížená hladina kortizolu (stresový hormón tvoriaci sa v nadobličkách)
-
zhoršená pamäť, učenie, porucha koncentrácie
-
častá chorobnosť
-
časté užívanie antibiotík
-
časté užívanie diuretík (lieky na odvodnenie)
-
chronické črevné ťažkosti (porušené vstrebávanie živín pri ochoreniach ako Celiakia, syndróm deravého čreva, zápalové ochorenia čreva)
-
žalúdočné kŕče, zvracanie, zápcha, ale môže sa objaviť aj hnačka
-
migrény a bolesti hlavy
-
problémy so srdcom - bolesť na hrudníku, nepravidelný tlkot srdca, zrýchlené búšenie srdca, kardiovaskulárne ochorenia (hypertenzia, koronárne srdcové ochorenia, ischemická choroba srdca, mozgová príhoda, arytmia )
-
chronický zápal (chronické mierne zvýšené CRP)
-
hyperaktivita u detí (ADHD porucha)
-
metabolický syndróm- znížená citlivosť na inzulín, zvýšená hladina triglyceridov, hypertenzia
-
kostné poruchy (osteoporóza, časté zlomeniny)
-
astma
-
neprekonateľná chuť na čokoládu (kakao bohaté na horčík- treba počúvať vlastné telo)
-
jedlo a pitie s vysokým obsahom soli, cukru, kofeínu a alkoholu, časté pitie kolových sýtených nápojov (obsahujú fosfáty, ktoré znižujú vstrebávanie horčíku), denné pitie kávy, čaju, energetických nápojov (odvodňujúci účinok)
-
pravidelná konzumácia potravín, výrobkov bohatých na rafinovaný cukor (neobsahujú horčík a navyše zvyšujú jeho vylučovanie obličkami) - torty, zákusky, cukríky, sladkosti..
-
nadmerná konzumácia vysmážaných a konzervovaných jedál (nevhodná technologická úprava znižuje obsah horčíku v nich)
-
antikoncepcia, alebo substitučná hormonálna liečba estrogénmi
-
bolestivá menštruácia, predmenštruačný syndróm (suplementácia horčíku zmierňuje ťažkosti )
-
výživové doplnky bez obsahu horčíku, alebo suplementácia vápnik bez horčíka (pomer prijatého vápnika a horčíka by mal byť vyrovnaný- ich funkcie si oponojú, ale zároveň tvoria dokonalý tím- zatiaľ čo suplementácia vápnika môže mať negatívny vplyv na hladinu horčíka, suplementácia horčíka v skutočnosti zlepšuje využitie vápnika v tele. Pri vysokom príjme vápnika a nedostatočnom príjme horčíku hrozí riziko ukladania vápniku v cievach – kardiovaskulárne ochorenia)
-
obezita, diabetes (je dokázané , že obézny človek má nižšiu hladinu horčíka v tele a jeho suplementácia znižuje riziko rozvoja cukrovky)
-
vek nad 55 rokov – horšia vstrebatelnosť , starnutie, stres, choroby, neadekvátna strava..
Ak ste sa v niektorých vyššie uvedených ťažkostiach našli, trpíte niektorým zo spomenutých ochorení, alebo neduhov súvisiacich s nezdravým životným štýlom a neadekvátnou výživou, navyše ste starší ako 55 rokov, je potrebné myslieť aj na prípadný nedostatok horčíka.
Autor: Ing. Jarmila Kabátová, Nutričný terapeut GEA (Odborná detská ambulancia s.r.o. , Piešťany) / Dr. Schär SVK
všetky práva vyhradené, bez súhlasu autora nie je dovolené obsah, ako aj jeho časti, kopírovať a publikovať!