top of page

ŽIVOTOSPRÁVA

PRI HYPERTENZII

Kontakty

ŽIVOTOSPRÁVA PRI HYPERTENZII

 

Hypertenzia, resp. vysoký krvný tlak ( VKT ) je významné ochorenie ktorého presnú príčinu nepoznáme. Predstavuje hlavný rizikový faktor mozgovej príhody, infarktu myokardu a srdcovo- cievnych chorôb. Ak je KT príliš vysoký, srdce musí pracovať oveľa usilovnejšie aby bol do orgánov a tkanív zabezpečený dostatočný prítok krvi a tým aj kyslíka, čo kladie na srdce a cievy zvýšené nároky. Hypertenzia je známa svojou častou väzbou na diabetes ( cukrovku ) a je súčasťou metabolického syndrómu. Počet  hypertonikov v populácii veľmi závisí na výskyte obezity v populácii. Zmena hmotnosti vedie k výraznej zmene systolického a diastolického tlaku. O hypertenzii hovoríme aj ako o tichom zabijakovi. Človek trpiaci vysokým KT väčšinou ani len netuší , že v jeho organizme sa deje niečo zlé až kým sa neobjavia vážne komplikácie. Má veľmi blízko k metabolickým ochoreniam, preto je režimová a diétna liečba pri tomto ochorení naozaj významná. 

 

Hypertenzia je predovšetkým dedičné ochorenie ale čiastočne je ovplyvnené aj obezitou a kalorickým príjmom. Významnú rolu hrá však aj prísun sodíka ( Na ). Existuje veľké množstvo výskumov, ktoré potvrdzujú vzťah medzi soľou a VKT. Existujú však aj názory, že za túto chorobu je zodpovedný nedostatok vápniku ( Ca ) a nie nadbytok Na. Je však isté, že nadbytok soli môže u chorého s hypertenziou už existujúci VKT ešte viac zvýšiť a vyvolať následné komplikácie ako mŕtvica, srdcový infarkt alebo zlyhanie obličiek. Najlepšie výsledky môže priniesť najmä dlhodobé obmedzenie soli. V diétnej liečbe hypertenzie sa znižuje množstvo Na v strave a podľa množstva draslíku ( K ) v sére sa zvyšuje jeho príjem až na 7g/ deň. Hladinu K je potrebné sledovať predovšetkým u pacientov, ktorí sú liečení diuretikami ( liekmi spôsobujúcimi odvodňovanie ) , nakoľko je u nich pomerne veľmi častá hypokalémia ( znížená hladina K v sére ) a je potrebné to kompenzovať jeho zvýšeným príjmom. Vo vzťahu k hypertenzii majú z vitamínov pozitívny vplyv najmä vit.E a B3. Okrem toho že KT znižujú, dokážu znižovať aj hladinu cholesterolu. Z minerálnych látok majú pozitívny vplyv najmä Ca. Na základe niektorých štúdií , dostatočná konzumácia Ca v mladšom veku môže spolu s ďalšími vhodnými zdravotnými návykmi pôsobiť preventívne na vznik VKT v dospelosti. Rastlinné zdroje Ca ako mak, sója, listová zelenina, mrkva, petržlen, sušené figy, mandle obsahujú dokonca viac Ca ako mlieko. Príjem Ca znižuje významne tlak u tehotných s hypertenziou. Bolo tiež dokázané, že KT a kardiovaskulárna mortalita je výrazne nižšie tam, kde je pitná voda tvrdšia. Draslík (K) pôsobí priamo na cievy a rozťahuje ich, čím aj znižuje KT. Viaceré štúdie zhodne potvrdzujú, že ľudia, ktorých potrava obsahuje veľa K, majú nižší KT ako tí, ktorí ho majú v potrave málo. Mierne zvýšenie množstva prijatého K má svoj význam a to už aj len o 0, 5 mg/ deň ( z 3g na 3, 5g / deň ) .To môžeme jednoducho docieliť zvýšeným príjmom ovocia a zeleniny či už čerstvej, alebo sušenej. Relatívne vyšší obsah K má zelenina, hl. sušená, rajčinový pretlak, kečup, huby, strukoviny, z ovocia je to avokádo, banán, marhule, citrónová šťava, sladkosti s čokoládou, kakaom, orechy, celozrnné výrobky, ryža a droždie. ,, Srdcový minerál ,, horčík sa rovnako tak zúčastňuje na znižovaní KT. Pri VKT a ateroskleróze sa spolu s ostatnými bioflavonoidmi odporúča liečivá látka rutín. Najlepším zdrojom je pohánka. Dôležité je spomenúť že účinný efekt tejto látky sa zvyšuje pomocou vit.C, preto by sa spolu s pohánkou mala konzumovať aj surová zelenina, alebo ovocie. Medzi potraviny znižujúce KT patrí napr. sója a sójové produkty obsahujúce veľké množstvo prospešných látok. Pravidelná konzumácia obilných vločiek okrem toho, že znižuje KT, pôsobí priaznivo pri niektorých chorobách srdca a po infarkte. Odporúča sa tiež konzumovať  čerstvú šťavu z cvikly zmiešanú s medom, zeler, uhorku alebo uhorkovú šťavu. Tiež cibuľa ktorá okrem znižovania KT znižuje aj obsah tuku v krvi a rozpúšťa krvné zrazeniny, čím priaznivo pôsobí ako prevencia infarktu. Asi každý vie, že priaznivý účinok má aj cesnak. Za vhodnú dávku sa považuje pravidelná konzumácia 1 strúčiku/ deň, alebo počas 2- 3 týždňov 1- 2 strúčiky cesnaku/ deň s týždňovou prestávkou. Z ovocia sa odporúčajú grapefruity, alebo banány kôli vysokému obsahu K, ktorý má priaznivý vplyv  proti hypertenzii a na udržiavanie správnej funkcie srdca. Zaujímavosťou sú u nás bežne dostupné jablká. Vedci z univerzity Yale uvádzajú že na zníženie KT stačí jablká už len ovoniavať. Vôňa jabĺk má vraj upokojujúce účinky , čo následne znižuje aj KT. Včelí med obsahuje okrem hodnotných minerálnych látok aj enzýmy ako napríklad acetycholín, ktorý znižuje KT. 

 

Aj keď podľa Odporúčaných výživových dávok Slovenskej republiky ( OVD ) je potreba soli podstatne nižšia, tá skutočná spotreba soli na Slovensku je približne 10 g/ deň, čo je naozaj veľmi veľa. Dôležité je zdôrazniť, že soľ je obsiahnutá skoro v každej potravine a len nesoliť nestačí. Najväčší význam má obmedzenie soli u starších osôb s hypertenziou, čo zabezpečí redukciu vzostupu tlaku s vekom. Zníženie príjmu soli z 9g na 6g, znižuje tlak krvi asi o 3, 5mmHg. Asi 60- 70 % prijatej soli pochádza z kupovaných hotových potravín a rôznych polotovarov. Je preto najvhodnejšie jesť potraviny čo najčerstvejšie, alebo spracované doma. Okrem obmedzenia soli je však dnes významné aj využitie iných diét ako napr. u obéznych diabetikov je to redukčná diéta, zvýšenie príjmu ovocia a zeleniny. Efekt tejto diéty môže byť významný aj tým, že sa skombinuje efekt obmedzeného príjmu soli s redukciou energetického príjmu. Veľmi dôležitým opatrením v liečbe hypertenzie je obmedzenie alkoholu. Už dve pivá, alebo 2 poháre vína či destilátu výrazne hladinu KT zvyšujú.  Veľký význam podľa niektorých štúdií majú tiež N- 3 mastné kyseliny, predovšetkým eikosapentaénová kyselina. Na dosiahnutie požadovaného efektu je však potrebné veľké množstvo týchto kyselín ( cca 3g: 10 porcií tučnej ryby / týždeň, alebo 10 kapslí rybieho oleja/ deň ), čo je v podstate nepoživatelné množstvo.

 

Diéty s obmedzením Na pri hypertenzii:

 

1. Mierne obmedzenie soli

Množstvo Na znížime na asi 2g/ deň. Nepodávame konzervované soli a solené potraviny- údeniny, paštéty, slaninu, marinované, udené a solené ryby, zeleninu v slanom náleve, slané sušienky, chipsy, slané koreniace zmesi ( podravka, vegeta, glutaman sodný, masox ) , instantné polievky.. Pri príprave pokrmov solíme len mierne podľa doporučeného množstva soli na deň. V 2, 5g NaCl ( soli ) je 1g Na. Na pitie nie sú najvhodnejšie minerálne vody, alkoholické nápoje, časté pitie kávy a silného čierneho čaju.

2. Neslaná diéta

Množstvo Na by nemalo byť viac ako 1g / deň. Jedná sa o diétu bez použitia soli. Neslanú chuť je možné do určitej miery nahradiť pri varení pridaním koreňovej zeleniny, použitím čerstvých byliniek, zelených vňatí ( petržlenová, pažítka, zelerová vňať, kôpor, bazalka,) , koreninami ako kmín, okyselením pokrmu, pridaním rajčinového pretlaku a pod. Nevhodné sú potraviny ako pri miernom obmedzení soli, tiež syry, slané pečivo, margarín, vnútornosti.. Strava by mala mať šetriaci charakter, preto by sme nemali vo veľkom používať ostré korenie ako kari, chilli, papriku, čierne korenie. Tiež je potrebné dávať pozor na prepalovanie tukov.

 

Základom pri hypertenzii je: 

  • vylúčiť voľnú soľ a neprisoľovať, slanú chuť nahradiť napr. bylinkami, hubami, korením

  • vylúčiť priemyselne vyrábané slané potraviny a potraviny s vysokým množstvom Na

  • vyhýbať sa priveľmi sladkým jedlám, zákuskom a sladeným nápojom

  • obmedziť konzumáciu tukov, najmä živočišných a nahradiť ich rastlinnými

  • obmedziť pitie kávy, všetkých kofeínových nápojov, minerálnych vôd a alkoholu

  • jesť veľa ovocia a zeleniny ( až 1 kg/ deň )

  • pravidelne jesť ryby a mliečne výrobky

  • suplementovať  K

  • pokiaľ je pacient obézny, je potrebná redukčná diéta ( zníženie hmotnosti o 5- 10% )

  • venovať sa dostatočnej fyzickej aktivite, napr. chôdzi

  • vyhýbať sa stresu ako rizikovému faktoru nie len hypertenzie ale tiež mnohých ďalších ochorení

Autor: Ing. Jarmila Kabátová, nutričný terapeut

všetky práva vyhradené, bez súhlasu autora nie je dovolené obsah, ako aj jeho časti, kopírovať a publikovať!

bottom of page