top of page
medical3

OSTEOPORÓZA

OSTEOPORÓZA

 

Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému znižovaniu kostnej denzity ( hustoty kostí ), kosti postupne rednú, sú menej pevné, strácajú pružnosť a ľahšie sa lámu. Množstvo kostného minerálu sa dá jednoducho zistiť denzitometricky. Kvalita kostí sa zakladá v mladosti a od určitého veku dochádza k úbytku kostného minerálu. Na jej vznik sú náchylnejšie predovšetkým ženy v menopauze, nakoľko u nich  dochádza k úbytku hormónov estrogénov, ktoré sa zúčastňujú na vstrebávaní vápnika (Ca ). V menšej miere sa vyskytuje u mužov. Stav ľudskej kostry v starobe závisí od toho, koľko Ca nahromadí človek v mladosti. Od 30.roku života sa totiž začína prirodzený úbytok kostnej hmoty. Ak nie sú zásoby Ca dosť vysoké, môže to viesť práve k neskorším komplikáciám ako bývajú časté fraktúry, predovšetkým krčku stehennej kosti. Okrem príjmu Ca je kvalita kostí daná aj príjmom bielkovín a vitamínov. Nedostatok vit. D vedie v detstve k vzniku rachitídy a v dospelosti k osteomalácii, čo je v podstate predstupeň osteoporózy. Tieto ochorenia dnes už nemajú ani tak nutričný pôvod a skôr sprevádzajú iné ochorenia ako ochorenie obličiek alebo celiakia.

Príjem a vstrebávanie Ca sú životne dôležité pre stav a kvalitu kostí  a chrupu. Preto je Ca a vit. D, ktorý pomáha Ca absorbovať, veľmi dôležitý v prevencii osteoporózy.

Vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Jeho príjem a vstrebávanie teda súvisí aj s príjmom tukov, nakoľko bez nich je jeho využiteľnosť pre organizmus obťažnejšia. Okrem toho, že ho prijímame potravou, vzniká v koži pôsobením  UV lúčov. Má nesmierny význam pri vstrebávaní a využívaní Ca a zabezpečuje jeho homeostázu. Rozumné slnenie, konzumácia potravín bohatých na vit. D ( mäso, ryby ako makrela, losos, tresčia pečeň, mlieko a mliečne výrobky.. ) majú preto blahodárny účinok na rast a tvorbu kostí. Vitamínom D sú dnes obohacované aj vločky, margaríny, mliečne výrobky alebo  pečivo. Ergokalciferol ( vit.D2 ) sa vyskytuje v rastlinách, vit.D3 je tvorený UV žiarením v koži. Vnútorná produkcia prostredníctvom slnečného žiarenia je podľa mnohých názorov významnejšia než diétne opatrenia. Nutričný príjem a dávka slnečného žiarenia sú v našich podmienkach hraničné. V lete sa lipofilný ( v tuku rozpustný ) vitamín D uloží obvykle v telesnom tuku, odkiaľ sa uvoľňuje. Krémy na opaľovanie od ochranného faktoru 8 bránia premene vitamínu D v koži. Rizikovejší na jeho deficit sú tiež starší ľudia, ktorí vychádzajú na slnko nedostatočne. Vitamín D môže byť tiež v deficite u vegetarianov. Tiež množstvo chorôb ako Crohnova choroba, malabsorpčné syndrómy, chronická pankreatitída.. môžu byť príčinou jeho nedostatočného vstrebávania. U ostatnej zdravej populácii je jeho deficit nepravdepodobný.

 

 Denná potreba Ca:

  • Deti do 10 rokov- 500mg

  • Dospievajúci od 11- 18 rokov- 1000mg

  • Nad 19 rokov- 700mg

  • Nad 50 rokov- 700-1200mg

  • Tehotné a dojčiace matky- 1200- 1600mg

  • Pacienti s osteoporózou, osteomaláciou- 1200- 2000 mg

  • 200- 250 mg Ca = 200ml mlieka, 30g syra, 150ml jogurtu, 500mg listovej zeleniny, 200 g orechov

 

Realita príjmu Ca je však v našej populácii podstatne horšia, predovšetkým k výraznému zníženiu príjmu dochádza po 40.roku života.

Vitamín B6 pôsobí prostredníctvom premeny bielkovín proti osteoporóze a posilňuje väzivá. Vitamín C a bioflavonoidy pomáhajú lepšie vstrebávať Ca. Ženy postihnuté osteoporózou často trpia nedostatkom vitamínu K, ktorý podporuje stabilitu kostí. Ak konzumujú denne zeleninu, menej sa u nich vyskytujú zlomeniny, predovšetkým bedrových kostí. Fluór zabezpečuje pevnosť kostí, a preto je dôležitý pre rast. Užíva sa v liečbe osteoporózy spolu s Ca. Je dostupný v morských živočíchoch a v čaji. Na udržanie zdravého stavu kostí je horčík ( Mg ) rovnako dôležitý ako Ca. Ďalším minerálom posilňujúcim kosti je bór. Je to relatívne bezvýznamný prvok, ktorý znižuje straty Ca a Mg. Tento stopový prvok u žien zvyšuje v krvi hladinu estrogénov a ďalších prvkov, ktoré znižujú demineralizáciu kostnej drene. Bór sa nachádza v ovocí, strukovinách, orechoch, mandliach, zelenine a mede. Nedávne štúdie preukázali, že omega 3 mastné kyseliny znižujú vylučovanie Ca. Hodnotnými zdrojmi sú morské ryby. Tie sú bohaté aj na vitamín D, ktorý okrem iného stabilizuje kosti a chráni ich pred osteoporózou. Jedna porcia lososa tiež dodá až 80% nevyhnutného fluóru a prispieva k tomu, aby kosti boli pevné a stabilné.

 

Liečivé účinky potravín

Sója a výrobky z nej sú bohaté na fytoestrogény, látky podobné svojim zložením ľudskému hormónu estrogénu. Chutná listová zelenina brokolica, kapusta, špenát, kel , alebo dokonca melón zohrávajú rovnako tak  v liečbe osteoporózy významnú úlohu. Vysoký obsah Ca majú aj niektoré morské riasy.  V mnohých , predovšetkým prímorských štátoch sú pomerne častou potravinou, u nás sú však často zaznávané. Mak má najviac Ca zo všetkých potravín. Podľa niektorých najnovších výskumov, je využiteľnosť Ca z rastlinných zdrojov vyššia ako z mlieka a mliečnych výrobkov. Dennú potrebu Ca pokryje asi 60 g maku. Pravidelná konzumácia černíc, čučoriedok, čerešní, malín tiež zohráva v prevencii osteoporózy významnú úlohu. Optimálnou potravinou sú figy. Je to kôli ich optimálnemu pomeru Ca a fosforu ( P ). Do jedálneho lístka by ste mali pravidelne zaraďovať orechy, mandle a semená, predovšetkým sézam.

 

Nebezpečné potraviny

Existujú potraviny, ktoré spôsobujú vyplavovanie Ca z kostí- nápoje obsahujúce kofeín, alkohol, rafinovaný cukor a soľ. Vysoký príjem sodíku vyplavuje Ca a preto nadmerné solenie podporuje vznik osteoporózy.  Aj priveľké množstvo živočišných bielkovín môže podporovať stratu Ca. Pozorovanie rôznych skupín populácie preukázalo, že čím je príjem živočišných bielkovín vyšší, o to častejší je výskyt osteoporózy. Strava založená na nižšom príjme bielkovín je efektívny spôsob na obnovenie pozitívnej bilancie Ca. Nespoliehajte sa  teda na to, že mlieko a mliečne výrobky Vám dodajú všetok potrebný Ca. Dostatočná pohybová aktivita posilňuje kostru a pomáha pri redukcii hmotnosti. Nadváha totiž pôsobí ako záťaž na slabnúce kosti. Rizikovými faktormi sú tiež fajčenie, podvýživa, kĺbové ochorenia, absencia pohybu, kortikoterapia alebo tiež cukrovka. Významnú stratu Ca spôsobuje tiež príjem fosfátov. Napríklad pečivo, obsahuje polyfosfáty, preto súčasný príjem pečiva a mlieka prakticky vyvažuje prijímaný Ca.

 

Princípy diéty bohatej na Ca a vit.D pri osteoporóze

Dôležitý je nutričný príjem potravín bohatých na Ca, predovšetkým mliečnych výrobkov, maku a pod. . Výhodný  je príjem potravín obohatených o vit.D, mäsa a rýb. Negatívne pôsobí veľký príjem šťaveľanov ( špenát, rebarbora, ríbezle.. ), fytátov ( čierny chlieb, pečivo, pečivo z hrubej vymletej múky ) a polyfosfátov z pečiva. Pomerne dosť tuku obsahujú vločky, vajce, fazuľa, sardinky, mandle, sója, lieskové orechy. Vyrovnaný príjem tuku a Ca je pri konzumácii mlieka, jogurtov, tvarohu, tavených syrov a maku. Najväčšími zdrojmi Ca v strave sú mlieko a všetky mliečne výrobky, mak, lieskové orechy, mandle, kakao, sója a zelené vňate ( kôpor, petržlen, pažitka ).

Ohrození nedostatkom Ca môžu byť pacienti s laktózovou intoleranciou. Vhodné je potom jesť mliečne výrobky s menším obsahom laktózy ako tvrdé a zrelé syry, kyslomliečne výrobky. Dostatok Ca môže týmto pacientom dodávať aj pravidelná konzumácia maku.

 

Využitie Ca z potravín závisí na:

  • množstve Ca v strave ( mali by sme sa riadiť doporučenými hodnotami )

  • hodnotách pH v tenkom čreve ( kyslé prostredie znižuje vstrebávanie  Ca )

  • príjme vit.D- podporuje vstrebávanie a využitie Ca

  • pohlaví- u mužov je resorpcia vyššia, u žien závisí od hladiny estrogénov

  • veku- deti resorbujú 75% Ca a s pribúdajúcim vekom táto schopnosť klesá

  • prítomnosti fytátov- ( z cereálií ), šťavelanov ( špenát ), fosfátov a na veľkom množstve mastných kyselín- v strave tvoria spolu s Ca nerozpustné soli a zabraňujú vstrebávaniu Ca

  • hnačky, operácie žalúdka a tenkého čreva spôsobujú znížené vstrebávanie, činnosť obličiek, štítnej žľazy a prištítnych teliesok

 

Okrem diétnych faktorov je dnes v liečbe osteoporózy dôležitá aj veľmi účinná moderná farmakoterapia ( hormóny, bisfosfonáty a iné ). Neexistuje však špeciálny liek na osteoporózu. Len čo sa kostný materiál odbúra, predovšetkým vo vyššom veku, už len ťažko sa nahrádza a preto prevencia- dostatočný príjem Ca, vit.D a iných vitamínov a minerálnych látok už od ranného detstva a primeraný pobyt na slnku je tou najlepšou prevenciou vzniku osteoporózy.

Autor: Ing. Jarmila Kabátová, nutričný terapeut

všetky práva vyhradené, bez súhlasu autora nie je dovolené obsah, ako aj jeho časti, kopírovať a publikovať!

Kontakty
bottom of page